Blog
Cybercriminelen harder aangepakt
Opsporingsdiensten en internationale computerbeveiligingsbedrijven trekken sinds vandaag samen op om internetcriminelen die ’ransomware’ verspreiden harder aan te pakken. In Den Haag hebben Europol, de Nationale Politie, Intel Security en Kaspersky Lab de handen vandaag ineengeslagen om nog meer informatie over de criminelen te delen en hun geldstromen te verstoren.Volgens de organisaties stijgt het aantal infecties met ’ransomware’ schrikbarend snel. De criminelen slaan toe door computers te infecteren, bestanden te blokkeren en vervolgens geld te eisen van geïnfecteerde computergebruikers. Alleen al bij beveiligingsbedrijf Kaspersky Lab waren er van 2014 tot 2015 131.000 aanvallen bekend, in 2015 tot 2016 steeg dat aantal naar 718.000.
Bij de Nationale Politie was onvoldoende kennis beschikbaar om de internetcriminelen, die wereldwijd opereren, op grote schaal aan te pakken. Volgens Wilbert Paulissen van de Nationale Politie was een samenwerking tegen deze zogeheten ransomware-criminelen dan ook noodzakelijk. Niet alleen om de criminelen op te pakken, maar ook om de geldstromen te verstoren. „Maar het belangrijkste is dat computergebruikers zichzelf ook beschermen”, zegt hij. „Voorkomen is beter dan genezen.”
De vier partijen hebben de website www.nomoreransom.org in de lucht gebracht, waar gebruikers die geïnfecteerd zijn door zogeheten ’ransomware’ kunnen melden. Ook is daar informatie te vinden hoe de infecties voorkomen kunnen worden. Volgens de partijen is het van belang dat alle gevallen gemeld worden.
De vier partijen adviseren computergebruikers die met ransomware besmet zijn, contact op te nemen met de politie en geen geld over te maken naar de internetcriminelen.
Gerelateerde blogs
- Nederlandse organisaties kwetsbaar voor phishing aanvallen
- 5 dingen die je moet weten over ransomware
- Kwetsbare applicaties, patching en malware vormen grootste bedrijfsrisico’s
Bron: telegraaf.nl