Blog
Nederlands bedrijfsleven onvoldoende beveiligd
Het Nederlandse bedrijfsleven moet een flinke inhaalslag maken op het gebied van beveiliging wil het bestand zijn tegen (nieuwe) dreigingen. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van beveiligingsbedrijf Securitas. Meer dan de helft (55%) van de deelnemende organisaties geeft aan de afgelopen twee jaar geen wijzigingen te hebben doorgevoerd in haar beveiligingsbeleid.
'Dreiging serieus, maar maatregelen blijven achter'
Kloof tussen visie en praktijk
Uit het onderzoek, dat in juni werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat het Nederlandse bedrijfsleven onvoldoende is ingericht om zich te beschermen tegen dreigingen als datalekken, identiteitsfraude en terreur. De dreiging neemt toe, maar de weerbaarheid blijft achter is de conclusie
Dreigingen lijken serieus te worden genomen door het bedrijfsleven, toch ontbreekt het aan daadkracht. Er is een verschil tussen denken en doen en er is een kloof tussen visie en praktijk.
Datalekken via e-mail belangrijkste risico
Het merendeel van het Nederlandse bedrijfsleven erkent dat nieuwe dreigingen een gevaar vormen voor continuïteit in het bedrijfsleven. 80% geeft aan dat technologische ontwikkelingen een bedreiging vormen voor de werkomgeving. Datalekken via intranet en e-mail worden gezien als de belangrijkste risico’s. 48% ziet een datalek als bedreigend. Binnen ICT-afdelingen is dit zelfs 65%.
Risico’s van Internet of Things
Op de tweede plek van technologische bedreigingen noemen organisaties het Internet of Things (IoT). Maar liefst 42% ziet een gevaar in het verbinden van elektronica via een internetverbinding. Op de derde plek wordt social engineering (bijvoorbeeld phishing) genoemd als meest zorgelijke bedreiging (35%). Dit wordt met name in het publieke domein als een bedreiging gezien (55%).
Agressie en terreurdreiging
Naast technologische bedreigingen ziet het Nederlandse bedrijfsleven een gevaar in fysieke bedreigingen en maatschappelijke ontwikkelingen. Ongeoorloofde toegang (45%) bijvoorbeeld en agressie en geweld. Geweld wordt vooral in de publieke sector als een dreiging (57%) gezien. Terreurdreiging wordt door meer dan een kwart (26%) als een directe dreiging gezien. De 24-uurs economie (altijd bereikbaar zijn) vormt volgens meer dan een vijfde (22%) een bedreiging.
Bron:https://www.securitymanagement.nl/nederlands-bedrijfsleven-onvoldoende-beveiligd/
Wilt u wel werken aan betere bedrijfsbeveiliging maar weet u niet hoe of wat er moet gebeuren? Neem dan contact met ons op via info@qube.nl of 020-655 75 75