Blog
Verander je wachtwoord in een sterk wachtwoord
24 november – Het is nationale verander je wachtwoorden dag.
Een goed moment om na te denken over je wachtwoorden. Wij zeggen het regelmatig: Zorg voor een sterk wachtwoord. Maar wat is eigenlijk een sterk wachtwoord?
Daarover verschillen de meningen. Ik kijk zelf naar het doel van een sterk wachtwoord.
Een wachtwoord dat niet eenvoudig te raden of te kraken is.
Voorwaarden voor sterk wachtwoord
Een sterk wachtwoord moet volgens mij aan de volgende voorwaarden voldoen:
- veel karakters bevatten, minimaal 15. Maar hoe langer hoe beter
- gebruik hoofdletters, kleine letters, leestekens en getallen
- gebruik geen, persoonlijke gegevens, voor de hand liggende woorden of (nummer)reeksen
- gebruik geen woorden die voorkomen in een woordenboek, wachtwoorden worden vaak met woordenboeklijsten gekraakt
- gebruik een zin, zo onthoud je hem beter
Stappenplan voor veilig wachtwoord
We hebben eerder al een stappenplan opgesteld dat je kunt volgen om tot een zo veilig mogelijk wachtwoord te komen dat ook goed te onthouden is.
Tips van de overheid
In deze video geeft het Digital Trust Center ook een aantal tips.
NB: We raden af om je wachtwoorden op te slaan in een online wachtwoordmanager, want ook die is beveiligd met een wachtwoord en is dus te kraken.
Sterk wachtwoord niet voldoende
Een sterk wachtwoord alleen is niet voldoende om je onderneming te beveiligen. Gebruik ook multi-factor authenticatie. Ook het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) adviseert elke ondernemer om multi-factor authenticatie te gebruiken.
Eerder schreven we een blog hoe je je data beschermt met multi-factor authenticatie waarin je leest waarom het belangrijk is.
Passwordless
Vind je wachtwoorden ook onhandig en lastig te onthouden? Tegenwoordig zijn er steeds meer applicaties die passwordless werken ondersteunen. Het is een kwestie van tijd voordat dat passwordless de standaard wordt. Wil je meer weten over passwordless? In de blog Alles wat je wilt weten over passwordless inloggen lichten we het gebruik en de veiligheid toe.
Wat moet je nooit doen?
Wachtwoorden in een browser opslaan​
Ik kan me voorstellen dat je dit echt super handig vindt want we hebben al zo veel wachtwoorden. Dat begrijp ik. Maar wat je wellicht niet weet, is dat deze wachtwoorden zonder problemen zijn op te vragen. Er zijn verschillende tools beschikbaar. Test het zelf maar eens. Hier kun je bijvoorbeeld een tool downloaden waarmee je dit zelf kunt proberen en zien dat het eigenlijk heel eenvoudig is.
Wachtwoorden opschrijven
We zien het nog te vaak voorbijkomen. Het opschrijven van wachtwoorden op kladpapier, op post-its, in Excel bestanden. Ik snap dat het lastig is om je wachtwoorden te houden, maar zo maak voor een kwaadwillend persoon wel heel makkelijk.
Heb je moeite je wachtwoorden te houden? Sla ze dan op in een passwordmanager.
Meer securityinformatie
Wil je meer weten over het ontwikkelen van een wachtwoordbeleid, de mogelijkheden van multi-factor, passwordless of over betrouwbare netwerkbeveiliging? Onze security experts helpen je graag verder. Bel 020 - 655 75 75 of laat hieronder je bericht achter.