Blog
Zorgen bij overheid: Nederlander geeft digitale crimineel vrij spel
Ondanks tal van publiekscampagnes doen Nederlanders nog steeds te weinig om zich te beschermen tegen cybercriminaliteit. Terwijl één op de tien internetgebruikers vorig jaar slachtoffer is geworden van cybercrime, doet de helft van die groep niets om zich te beschermen.
Dat blijkt uit een enquête die is opgemaakt in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Uit het onderzoek blijkt dat 44 procent van alle Nederlanders zich zorgen maakt over cybercriminaliteit. Identiteitsfraude staat daarbij hoog op het lijstje, zo’n 45 procent van alle Nederlanders vreest hiervoor. Toch heeft maar 43 procent van alle burgers antivirussoftware geïnstalleerd, en heeft minder dan een derde in de loop der jaren wachtwoorden ‘complexer gemaakt’.
Minister Ferd Grapperhaus rekent het de burgers aan. ,,Mensen hebben voor hun huis dievenklauwen, dubbele sloten en alarmen. Maar digitaal gezien, zetten ze de achterdeur open. Het is een soort goedgelovigheid alsof we nog in een eeuw leven waarin iedereen elkaar kent en zomaar bij elkaar kan binnenlopen.’’
Campagnes
Al stijgt het aantal mensen dat zich bewust is van de gevaren ‘niet snel genoeg’ door publiekscampagnes, ziet Grapperhaus toch geen ander middel. Hij start vandaag de campagne Alert Online. Die heeft wel enig effect, denkt de minister. Zo zijn de laatste jaren meer mensen (66 procent) bekend geraakt met het verschil tussen onbeveiligde en beveiligde internetverbindingen, zoals VPN.
Het ministerie maakt zich niettemin zorgen. Recent nog gaf 11 procent van alle Nederlanders aan dat ze vorig jaar slachtoffer werden van cybercrime. Hacken staat bovenaan de lijstjes, gevolgd door koop- en verkoopfraude en online pesten. De politie krijgt overigens lang niet al die zaken in behandeling: slechts één op de twaalf slachtoffers doet aangifte.
Grapperhaus trekt nog dit jaar 30 miljoen euro extra uit voor de bestrijding van cybercrime. Een groot deel hiervan gaat naar de politie om de opsporing te versterken. Ook wapent Grapperhaus zich voor miljoenen tegen cyberaanvallen op de overheid. Ons land is ‘structureel doelwit’ van andere landen die spioneren of saboteren. De overheid heeft ook moeite de aanvallen af te slaan, bekende de minister eerder. Met succes werden multinationals en bedrijven in de chemische - en energiesector slachtoffer van digitale spionage waarbij data werd buitgemaakt.
Bron: Algemeen Dagblad
Wil jij weten hoe jij jezelf en je bedrijf kan beschermen tegen digitale criminaliteit, meld je dan hier snel aan voor ons seminar op donderdag 4 oktober van 8.00 tot 10.00. Er zijn nog een paar plekken beschikbaar.